Om projektet

Projekt oversigt

Anlægget kommer til at behandle op til 700.000 ton biomasser om året

Ud af de planlagte råvarer forventes en årlig gasproduktion på estimeret 45,5 mio m³ biogas med 55% metan. Det resulterer i en årlig metanproduktion på ca. 25 mio m³ biometan og ca. 20,5 mio m³ biogen CO₂. Energiindholdet svarer til en årlig energiproduktion på ca. 250 GWh energi i biometan og et potentiel uudnyttet energiindhold i den del der er bundet i CO₂.

 

Billeder er kun vejledende. Alle informationer er forløbige.

Billeder er kun vejledende. Alle informationer er forløbige.

Placering

Placeringen af anlægget er ca. 2 km nord for Hobro langs den gamle hovedvej til Aalborg.

Jorden er i dag i brug som almindelig Landbrugsjord i omdrift.
Placeringen understøtter mulighed for afsætning af eventuel overskudsvarme ved etablering af fjernvarmeledning til enten Hobro, alternativt til Valsgaard eller Døstrup, der i dag primært er forsynet med gasfyr.

Anlægget vil i forhold til den planlagte brint ledning ligge fornuftigt for en fremtidig tilslutning.
Placeringen for adgang til biomasser fra landbruget er god, da der er høj husdyrbestand uden nogen konkurrerende biogasanlæg i nærheden.

Gode kilder til information om biogas

Biogas Danmark er brancheorganisationen for alle med interesse i biogas.

Biogas Danmark arbejder for hele biogassens værdikæde, der omfatter alt fra nyttiggørelse af husdyrgødning og organiske restprodukter fra landbrug, husholdninger og industri til produktion og anvendelse af biogas og grøn gødning.

Medlemskredsen omfatter biogasanlæg, leverandører af restprodukter, teknologi, service, handel, rådgivning og finansielle løsninger samt aftagere af biogas og gødning fra biogasanlæggene.

Biogas Danmark har cirka 215 medlemmer, hvoraf 76 er biogasproducenter.


Du kan læse mere om Biogas Danmark på deres hjemmeside

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er nogle af fordelene ved biogas?

Biogas kan lagres i store mængder. På den måde kan det udligne variationer i energiforbruget og udsving i produktionen af vedvarende energi fra sol og vind, som endnu ikke kan lagres på samme måde.

Den afgassede biomasse kan benyttes som gødning på marker. Eurowind Energy mener, at biogasanlæg bør driftes således, at de forbedrer gødningens værdi og mindsker risikoen for tab af næringsstoffer til vandmiljøet. Derved sikres også en genanvendelse af knappe næringsstoffer i det organiske affald.

Er biogas bedre end fossile brændstoffer?

Ja, udledningen af CO2 reduceres, når kul, olie og naturgas udskiftes med biogas. Drivhusgasudledningen ved biogas er 2/3 lavere ift. fossile alternativer.

Hvilke organiske stoffer bruges til produktionen af biogas?

I danske biogasanlæg er størstedelen af den biomasse, der anvendes, husdyrgødning. Resten kommer især fra restprodukter fra fødevareindustrien og andre kilder som f.eks. husholdningsaffald.

Lige nu tillader dansk lovgivning, at der anvendes op til 12 % energiafgrøder i produktionen af biogas. Denne andel vil dog blive reduceret til nul i 2025/2026.

Er der lugtgener forbundet med et biogasanlæg?

En undersøgelse fra Naturstyrelsen viser, at ca. 75 % af naboer til biogasanlæg ikke oplever lugtgener fra biogasanlæggets normale drift (dvs. i perioder, hvor der ikke spredes gylle). Driften af anlæggene, såsom service eller tømning af tanke, kan undertiden give anledning til lokale lugtgener grundet mindre metanudslip. Derimod vil gylle, der kommer fra et biogasanlæg, lugte mindre ved udbringning på markene, idet gødningen allerede er afgasset.

Kilder: Energistyrelsen, Naturstyrelsen, information.dk, eon.dk, au.dk, Landbrug og Fødevarer.